Filosoferen in de IJmond

Afgelopen maand koppelden wij de eerste ronde Cultuurmakers aan elkaar voor een filosofische wandeling in de IJmond. Dit leverde bijzondere ontmoetingen op, met allemaal een heel eigen karakter. Sommigen waren zelfs voor herhaling vatbaar, of leverden nieuwe samenwerkingen op. Zo liepen tekstschrijver Joni Zwart en fotograaf Elisabeth Schelvis over het strand met als startvraag: ‘Wat maakt jou Cultuurmaker? Waarom doe je wat je doet? Een uur was niet voldoende voor alle nieuwe inzichten en vervolgvragen, zodat er gelijk een nieuwe wandeling werd afgesproken.

Bij Monique Elsing van Art en Business Producties en Ella de Jong van Be My Guest resulteerde de wandeling in de duinen van Wijk aan Zee in een nieuwe aflevering van ‘Creatieve Geesten in Lockdown’, en sluit Monique binnenkort aan bij de socratische gesprekken die Ella eens per 6 weken organiseert.

Maar ook Journalist Friso Bos en theaterwetenschapper/dans- en yogadocent Judith Munter bogen zich over een lastig filosofisch vraagstuk, al lopende over het Kruisbergpad in het Heemskerkerduin. Friso deed hiervan verslag voor het Noord-Hollands Dagblad. Lees hieronder een fragment en kijk voor het gehele artikel op de website van het NHD (betaalde link).


Onze filosofische missie is het vinden van een antwoord op de vraag: Kan iets kunst zijn als niemand het ooit ziet?

„Wat is de definitie van kunst? En de maker van het kunstwerk ziet het toch altijd”, denkt Judith hardop.

’Is kunst kunst omdat het met zeer veel vaardigheid gemaakt is? Of is het kunst omdat het publiek dat vindt doordat het door een werk geraakt wordt’, gooi ik olie op het vuur.

„Ik ben danseres. Stel dat ik dans in mijn eentje in mijn huiskamer waar niemand het kan zien en ik zelf ook niet kijk naar wat ik doe? Is het dan kunst?”’