Verslag van een filosofische wandeling

Door: Lars de Ruyter

Na een drukke periode voor ons beide was het begin juni eindelijk zover! Met prachtig weer treffen Nikki en ik elkaar bij de ingang van Beeldenpark Een Zee van Staal in Wijk en Zee. Onze filosofische wandeling start met het thema ‘Wat heb je nodig om te denken als een kunstenaar’.

We kenden elkaar al wel een beetje door Young Art Festival, maar vooral via onze broedplaatsen Studio O en de Broedmachine, beide gesitueerd in Beverwijk. Dus een perfecte gelegenheid om elkaar iets beter te leren kennen via dit mooie initiatief.

Na een stukje in het beeldenpark te lopen, wordt als snel duidelijk dat verkoeling welkom is en die vinden we op een schaduwrijk terras op het strand. Het is te warm voor een lange wandeling! We spreken over van alles, maar natuurlijk ook over wat ons de laatste tijd bezighield. Zoals Nikki’s werkzaamheden bij de nieuwe theaterproductie ‘Zicht’ in opdracht van Theatermanifestatie IJmond, mijn twee opdrachten voor bekende artiest Matt Simons en natuurlijk wat daar allemaal bij komt kijken. Heel interessant om elkaar te vertellen hoe je dat soort projecten maakt en zelf beleeft, een soort kijkje achter de schermen. Fascinerend en ook herkenbaar!

Ons thema, wat overigens een heel treffend onderwerp is, vond ik een grote ‘eye opener’ voor mij als creatief zijnde. Want Nikki vertelde dat zij haar eigen beeldend werk als startpunt maakt om zo ideeën te krijgen of te ontwikkelen voor werk in opdracht of de workshops die zij geeft. Wat ik totaal anders beleef, want bij mij gaat het pas echt borrelen als er een bepaald thema, onderwerp of deadline is om mee te werken. Dus misschien ben ik wel kunstenaar, maar zie ik mijzelf toch meer als ambachtelijke maker. Maar vind het zeer interessant om dit eens toe te passen waar ik dat kan. ‘Loslaten’, voegde Nikki toe, ‘Dat is denk ik de sleutel’. Zo had ik er zelf nog nooit over nagedacht.

De wandeling vervolgde richting het volgende terras, in het dorp bij Be my Guest. Meer filosofische drankjes dan wandelen, haha! Maar al met al een hele mooie middag met vele overeenkomsten en inzichten die ik anders nooit had opgedaan. Ons advies? Blijf samenwerken en uitwisselen, want je kunt altijd iets leren van een andere cultuurmaker!

Afgebeeld werk is door ons beide gemaakt voor Kaartjes Kunst. Een initiatief van #Kunsdt tijdens corona, een samenwerking tussen creatieven uit broedplaatsen Studio O en De Broedmachine in 2020.