Tarieven in de cultuursector #durftevragen
Hoe bepaal je als zelfstandige cultuurmaker een goed uurtarief? Deze vraag stond in het cultuurmakersoverleg van februari 2021 op het programma. Het leverde zoveel gesprekstof op, dat we in april een verdiepende sessie aanboden. Een tiental cultuurmakers wisselde ervaringen uit. Bij het gesprek waren ook opdrachtgevers aanwezig. Zij ervaren dat tarieven enorm uiteen kunnen lopen. De mate van beroemdheid speelt soms een rol, maar dat laten we even buiten beschouwing. Wel stellen we vast dat de wedervraag ‘hoeveel heb je ervoor over?’ na een ‘wat is je tarief?’ vaak lastig te beantwoorden is, eenvoudigweg omdat onduidelijk is wat een reeël, gangbaar tarief is.
- De eerste tip voor zelfstandigen luidt dan ook: doe onderzoek naar de tarieven die andere cultuurmakers voor vergelijkbare opdrachten vragen en ontvangen. Soms kun je ook kijken wat iemand in loondienst voor een vergelijkbare opdracht vangt. Daar komt voor jou dan nog een bedrag bovenop vanwege je bijdrage zorgverzekeringswet, belastingen en je zakelijke kosten. Op de site van de Kamer van Koophandel vind je dit alles helder uitgelegd en word je geholpen bij het bepalen van jouw tarief. Zo kom je goed beslagen ten ijs bij de opdrachtgever. Die heeft vaak liever dat je zelf een prijs noemt namelijk.
- Tip twee: vraag jezelf vóórdat je een opdracht accepteert af of je binnen het beschikbare budget (en dus tijd) de kwaliteit kan bieden waar de opdrachtgever om vraagt. Hoe meer ervaring je hebt, des te makkelijker zal het zijn die inschatting te maken. Wees eerlijk en realistisch naar jezelf en naar de opdrachtgever toe. Geen van beiden is gebaat bij half werk.
- Tip drie: is er onvoldoende budget om jou het uurtarief te betalen dat je vraagt, maar wil je de klus toch doen, dan kun je overwegen korting te geven op je vaste tarief. Zo weet de opdrachtgever wat je echte prijs is. Let wel op dat je voor die korting iets ‘terug krijgt’: de klus levert je een goed gevoel op, interessante ervaring, promotie van je werk door de opdrachtgever, een groter netwerk etc.
- Tip vier: wanneer een organisatie onvoldoende budget heeft om je in te huren, kun je samen met hen kijken of er wellicht een subsidie mogelijk is, waardoor zij meer financiële ruimte krijgen.
- Tip vijf: bepaal voor jezelf wat het streefbedrag is dat je per maand wilt verdienen. Houd hierbij niet alleen rekening met je persoonlijke uitgaven (woning, verzekeringen, boodschappen etc.), maar ook met de hierboven genoemde zakelijke kosten. Wanneer je weet dat je dit bedrag gaat halen, kun je met een geruster hart projecten aannemen die misschien niet zoveel opbrengen, maar waar je wel blij van wordt.