Liefdewerk schuurt soms.
Kaarten controleren in het theater, exposities organiseren, het opbouwen van een festival, repeteren met een koor, het besturen van een stichting of vereniging: in de culturele sector wordt veel werk op vrijwillige basis gedaan. Vaak geeft het veel voldoening om mee te kunnen doen en betrokken te zijn.
Toch komt het ook voor dat de hoeveelheid werk die voor weinig of niets gedaan wordt ten koste gaat van betaald werk. Met name voor zzp’ers is dit een lastig dilemma, want het vrijwillige werk is vaak een investering in de eigen onderneming. Maar hoeveel investeer je?
Ook op een andere manier kan het schuren: tijd voor vrienden, familie en ontspanning kan lijden onder een grote verantwoordelijkheid als vrijwilliger. Hoe bewaak je de balans? En hoe gaat een organisatie die veel met vrijwilligers werkt om met deze zaken? Deze vragen bespraken we tijdens een deelsessie op donderdag 7 januari. Het gesprek maakte duidelijk dat er over dit onderwerp nog veel meer te zeggen valt. Binnen het korte tijdsbestek kwamen vooral vragen naar voren, voor meer antwoorden organiseren we graag een vervolg!
Museum Kennemerland is een organisatie die veel met zzp’ers werkt. René Muetstege, voorzitter van de werkgroep educatie, vraagt bewust subsidie aan voor projecten, om vakdocenten een vergoeding te kunnen bieden. Door de docenten een vergoeding te bieden, ontstaat er een werkrelatie waarin het voor beide partijen makkelijker is om de ander aan te spreken. René zou graag zien dat zzp’ers duidelijk zijn over hun tarieven. Ze mogen best wat meer zelfvertrouwen tonen, vindt hij. Vaak blijven de vakdocenten wat vaag over de vergoeding.
Vanuit de groep deelnemers aan de sessie komt naar voren dat zzp’ers vaak ook meer duidelijkheid van opdrachtgevers nodig hebben. Over geld beginnen, blijft lastig. Op welk moment laat je weten wanneer je iets vrijwillig doet of tegen een vergoeding? Het gebeurt bovendien nog wel eens, dat kunst als een hobby wordt gezien, waardoor de andere partij niet denkt aan het aanbieden van een vergoeding.
Een ander dilemma dat aanwezige zzp’ers inbrengen, is dat zij bij een klus waar een vergoeding voor is afgesproken meer uren maken dan er zijn begroot en afgesproken. Ze willen goed werk leveren, zijn ambitieus, gaan op in het creatieve proces… hoe houd je dan de grenzen in de gaten?
TIPS
-
Zzp’ers, bespreek deze kwesties met je opdrachtgevers. Zij hebben vaak geen idee van deze dilemma’s.
-
Zzp’ers, houd je uren bij. Welke uren voer je uit op eigen kosten (vrijwillig) en welke betaald? Door dit op je factuur te vermelden, geef je de opdrachtgevers meer inzicht.*
-
Hoewel er niet altijd budget is om je een financiële vergoeding te bieden, kun je soms jouw kennis, expertise en tijd ruilen voor een dienst of product van de organisatie waar je voor werkt. Wellicht kunnen zij je materialen aanbieden of een advertentie in een publicatie die zij uitgeven.
* Een laatste kwestie die ter sprake kwam: vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Ook als vrijwilliger ga je verantwoordelijkheden aan. Er is een organisatie en er zijn andere mensen die op je rekenen. In zekere zin is het dus ook een verplichting. Soms voelt het als ‘onvrijwillig’ werk, bijvoorbeeld omdat je in de knel komt met betaalde klussen. Het kan je echter ook energie geven, en een investering zijn in je bedrijf en jezelf.
Wordt vervolgd!